Saturday, 3 December 2016

Puan INI berjaya sembuh luka caesar dengan cepat.Jom tengok bagaimana dia lakukannya.


[LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.
.

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.
.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.
.

Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.
.

Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.
.

Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.
.

Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.
.

Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.
.

Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.
.

Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.
.

Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.

Saya juga syiorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.
Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.
.

Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh!

Friday, 2 December 2016

Adik ini sembuh kanser tahap 4.Wajib baca INI buat anda yang ingin ikhtiar untuk insan yang anda sayangi.





[ANAK SAYA SEMBUH DARI KANSER PERINGKAT 4 SETELAH AMALKAN VIVIX]
.
Kisah benar dari seorang ibu, Puan Saadiah Arbain.


Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee.

Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.
.
Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.
.
Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah.
.
Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.
.
Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak.
.
Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.
.
Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.
.
Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.
.
Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman.
.
Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.
.
Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.
.
Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.
.
Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.
.
Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.
.
Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.
.
Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.
.
Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I'dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.
.
Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.
.
Syukur Alhamdullilah. Terima kasih Allah terima kasih Shaklee.


Ikuti perkongsian dari Puan Saadiah yang eksklusif ini.




My latest favourite book





Buku ini baru sahaja saya baca.
Biasanya jika novel ke majalah ke cepat je hadam..tetapi buku ini ada sesuatu yang saya rasa perlu baca dengan teliti untuk memahami satu persatu term perubatan yang digunakannya.
.
Buku pinjaman dari seorang sahabat ni sangat sesuai untuk kita memahami sistem imun dalam badan kita. Sungguh...banyak input nya yang related dengan pengalaman saya.Malah diberikan pelbagai contoh kajian kes untuk memudahkan pemahaman pembaca.
.
Paling buat saya tertarik bila penulis turut menyentuh kaitan sistem imun dengan keimanan seseorang. Kata penulis semakin tipis nya iman kita..semakin cenderung berbuat kejahatan atas dorongan testosteron.
.
Masih separuh lagi berbaki untuk saya teruskan pembacaan buku ini.Tak rugi rasanya kita cari buku ilmiah seperti ini untuk pembacaan.
.
InshaAllah ada kesempatan masa akan saya kongsikan lagi dengan rakan-rakan ya.

#tsunamishaklee
#ejazG3
#shakleeeffect
#liveamazing

Thursday, 1 December 2016

Terapi jiwa dengan bercucuk tanam

Anak pokok markisa purple (benih dari buah markisa yang dibeli di Cold Storage)

Diriku dan pokok sememangnya berpisah tiada

Sebenarnya minat bercucuk tanam ni terbit dari kecil lagi. Mungkin sebab suka tengok mak tanam macam-macam pokok bunga dan sayur di laman..lama-lama saya pun jadi teruja sama.
.
Ingat lagi pokok pertama saya tanam pokok jagung masa darjah 3. Mintak sikit jagung ayam dari kedai Pak Yem pastu saya semaikan di belakang rumah.Jagung tu berbuah...tapi biasalah budak-budak.Tak sabar tengok dia besar saya dah petik dan makan..hihi.
.
Hobi tanam pokok ni sebenarnya pada saya umpama satu terapi yang menenangkan. Kita dapat belajar satu persatu iaitu dari proses semaian, tumbuh pucuk, daun dan dahan,pembajaan hinggalah basmi perosak.
.
Pokok pun kena baja jugak..tanpa nutrien yang secukupnya sebab itulah dia jadi bantut, daun kekuningan,tidak berbuah dan cepat mati.Haaa..samalah macam kita ni kan.mana cukup makan nasik dan minum air je.kena topup juga dengan makanan tambahan atau supplemen.barulah sihat dan ceria selalu kan.
.
Lagi satu bila bercucuk tanam ni kena sabar banyak-banyak sampai lah ia keluarkan hasil dan kena jaga dan tengoknya selalu.So kalau org yg memang jenis tak duduk rumah payah sikit menanam pokok ni..melainkan cari pokok yang tahan lasak dan tak perlu disiram selalu seperti kaktus.
.
Nampaknye tak lama lagi nak kene pruning dan houskeeping balik garden mini ku nih.Semua tengah galak berdaun..berbuah..takut jadi semak lak rumahku.Ni pun encik hubby dah hint-hint dah bila dia pandang laman.hehe.
.
So korang apa hobi korang diwaktu senggang?
Yang belum tau nak mula dengan apa..maybe boleh start dengan pokok berdaun je dulu.Senang nak jaga.Hasil pun cepat.Jimat ler skit duit dapo.
.
Oklah..nak g petik pucuk ubi jap.Nak celur buat ulam makan tengahari.
.
.
#tsunamishaklee
#ejazG3
#liveamazing
#shakleeeffect

Merana kerana tersalah pilih produk???


kulit rosak akibat salah pilih produk 


Rata-rata ramai wanita yang pernah hadapi masalah salah pilih produk untuk muka. Tak kira lah cleanser ke, moisturiser ke, pemutih ke..tak pun makeup. Biasalah kita ni..tengok orang pakai cantik sikit mulalah kita terikut nak beli jugak kan.
.
Saya pun pernah terkena dulu. Produk ni saya biasa pakai tapi bila mereka keluarkan range baru untuk wanita 30 series saya pun beli. Saya sangka sama je la kesan dikulit saya..tapi entah mengapa setiap kali pakai kulit rasa pedih terbakar. Ingatkan memang efek awal macam tu..rupanya seminggu pakai seminggu lah pedih. Sampaikan mata pun rasa pedih-pedih.
.
Takut jadi apa-apa saya stop dan langsung tak pakai apa-apa produk. Akibatnya kulit saya terus jadi kering dan kusam. Lupa nak cakap..masa pakai produk tadi tu kulit memang nampak glowing dalam kepedihan..huhu.
.
Tanya kawan-kawan ada tak produk penjagaan muka Shaklee yang sesuai untuk saya. Maka mereka recommend kan Nutriwhite.
Makanya saya cuba beli dulu cleanser. MashaAllah..seronok tak terkata bila pakai cleanser ni. Muka rasa smoothhhhhhh sangat. Lembap je dan hilang terus whitehead sekitar hidungku ini.

.

Bagusnya nutriwhite ni..satu tiub tahan sampai setahun penggunaan. Picit sedikit je dah cukup. Lagi satu saya memang tak perlu risau sebab bahan-bahan nya memang natural based.
.
So slowly saya menabung untuk beli yang lain pula. Yang dah ada sekarang set asas seperti dalam picture tu dan makeup remover.
InshaAllah ada rezeki saya nak lengkapkan full set.
.
Oh ya..buat anda yang ingin mengetahui apa yang ada di set asas ini boleh lihat info dibawah ya :)
.
.

BASIC SET NUTRIWHITE

---------------------------------

** Gentle Deep Foaming Cleanser**
(Membersih, Menyegarkan Kulit & Melembutkan Kulit)
Rumpai laut - menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan kulit.
Alga hijau - Menyahtoksin dan melembapkan kulit wajah
Strawberry Begonia - Mencerahkan dan mengimbangi pigmen
.
.
** Soothing Radiance Whitening Softener**
(Mengimbangi PH kulit yang seimbang, Melembutkan kulit wajah)
Rosemary - Menegangkan dan menyegarkan kulit
Kudzu - Menegangkan dan mencerahkan tona kulit
Marshmallow - Melembabkan
.
.
** Ultimate Proctection Whitening Lotion SPF15**
Melicinkan kulit, kaya dengan pati botani seperti mulberi untuk mencegah kerosakkan kulit kesan daripada cahaya UV matahari. Mountain Arnica untuk menghilangkan radang kulit dan bertindak sebagai pelembab kulit dari semua sudut. Melindungi kulit dan membantu membina daya ketahanan kuit terhadap kerosakkan persekitaran.

HASILNYA?
 Kulit yang lebih cerah & berseri
 Mengurangkan warna kulit yang tidak sekata.
 Dengan penggunaan yang berterusan, Kulit wajah akan kelihatan lebih sempurna

Haaa bestkan!!
Buat anda yang ingin memilikinya..boleh lah PM/WA saya ya.

ANA 012.3636441
Health & Beauty Advisor

#tsunamishaklee
#EjazG3
#liveamazing
#shakleeeffect

Tuesday, 11 October 2016

Apa yang perlu anda tahu tentang Vivix



Vivix merupakan supplement yang mempunyai kandungan antioksida yang tinggi yang digabungkan daripada 4 bahan utama iaitu :

A) Anggur muscadine
* Satu satunya anggur yang mempunyai lebih dari 1 kromosom
* Berasal dari selatan Amerika dan saiznya adalah sebesar sebiji BOLA GOLF
* kandungan polyphenol dan resveratrol adalah tinggi
* Buah yang mempunyai daya tahan penyakit yang tinggi terhadap kulat

B) Purple carrot
* Mengandungi 50% lebih tinggi beta-kerotin daripada lobak biasa
* Tinggi antioksida db vitamin A
* Antiviral, antimikrobial, antikarsinogen dan kandungan vitamin A, B, C dan E yg terdapat pada purple carrot menjadikan ia antara botanikal yg sgt tinggi nilainya dalam bidang kesihatan.

C) European elderberry
* Buah beri yang bewarna gelap kehitaman
* Kaya dengan vitamin A,B,C, asid amino, karatenoid dan flavanoid
* Baik untuk sistem imun,kesihatan cardiovascular serta merendahkan paras kolestrol dalam darah

D) Polyganum cuspidatum
* Nama lainnya adalah Japanese knotweed
* Kaya dengan resveratrol yang mengandungi antioksida yang tinggi untuk menentang radikal bebas,anti viral,anti radang,anti bakteria,anti kulat
* Melindungi sel dari rosak

Mahukan manfaat Vivix untuk diri anda atau orang tersayang?


Hubungi saya, Ana (012-3636441) untuk info/maklumat lanjut.

Wednesday, 21 September 2016

Bila susu ibu semakin menyusut




Ibu-ibu bekerjaya pasti selalu risau bila stok susu untuk bayi anda makin merudum
.
Sibuk nak kejar dateline tugas nya..
Bz dengan meetingnya
Jadual mengepam jadi kelaut..
Jadilah kais pagi..makan pagi..kais petang...
.
Relaks ibu-ibu. Jangan la give up dulu.
ESP dah membantu saya bertahun lamanya dalam my breastfeeding journey sejak saya bekerja lagi.
Malah dah bantu ramai ibu-ibu lain juga tau.
.
Alhamdulillah...bulan ini juga genap Anis menyusu selama dua tahun.
.
Nak saya bantu anda?
Lekas PM/WA sementara ESP tgh offer berbaloi-baloi ni.
.
Saya makan. Saya rasa. Saya jual. :)



Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan BEST OFFER bulan ini.
Ana 012.3636441