Wednesday, 21 September 2016

Bila susu ibu semakin menyusut




Ibu-ibu bekerjaya pasti selalu risau bila stok susu untuk bayi anda makin merudum
.
Sibuk nak kejar dateline tugas nya..
Bz dengan meetingnya
Jadual mengepam jadi kelaut..
Jadilah kais pagi..makan pagi..kais petang...
.
Relaks ibu-ibu. Jangan la give up dulu.
ESP dah membantu saya bertahun lamanya dalam my breastfeeding journey sejak saya bekerja lagi.
Malah dah bantu ramai ibu-ibu lain juga tau.
.
Alhamdulillah...bulan ini juga genap Anis menyusu selama dua tahun.
.
Nak saya bantu anda?
Lekas PM/WA sementara ESP tgh offer berbaloi-baloi ni.
.
Saya makan. Saya rasa. Saya jual. :)



Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan BEST OFFER bulan ini.
Ana 012.3636441

Solusi terbaik untuk anak yang kerap demam



Tempohari kami melawat rakan lama emak, Cik N namanya. kasihan melihat anak-anak buahnya yang baru nak baik demam.
Dia sendiri baru je baik dari demam..dan katanya serumah 'tumbang' ketika Raya Haji lalu.
.
Iyalah kami anak beranak pun baru je sihat sebelum cuti sekolah.
Berjangkit dari Nina..terus yang lain pun kena.
.
Bila ada anak kecil macam ini lah ragamnya selagi antibodi mereka masih belum kuat menahan serangan penyakit. Demam..Selsema..Batuk..hinggalah kene warded. Dah jadi rutin rasanya buat kami sekeluarga ketika dahulu. Hinggakan Pakar Paediatrik pun dah cam kami sbb anak selalu sangat warded.
.
Dulu mama dan papa lah bersengkang mata di wad memantau perkembangan mereka. Hinggakan buat kerja ofis pun di wad anak. Nak buat macam mana..anak-anak dan kerjaya pun sama penting juga.
.
Sehinggalah saya rasa enough la cerita anak sakit-sakit ni. Saya mesti cari alternatif yang boleh bantu tingkatkan imuniti mereka. Sekurang-kurangnya mereka ada daya tahan sakit bila berdepan dengan rakan-rakan yang tidak sihat di taska dan sekolah.
.
Jika dulu saya berikan mereka Scott Emulsion..sebotol pun payah nak habiskan. Lebih-lebih kakak yg memang anti ubat..berperang nak bagi dia makan SE tu. Tapi bila saya sua kan dia Omega Guard, VitC Chewable, Nutriferon dan Mealshake..suka pula dia makan. Saya pulak kene sorokkan sebab mereka tiga beradik ni buat macam makan gula-gula.
.
Ini dia manfaat setiap satunya:



** Vitamin C Chewable **
- Manfaat yang utama untuk penggemar chew vitamin c & sustained vitamin c ini, adalah mereka jauh berisiko dari serangan selsema, batuk, demam dan juga sangat sangat bagus untuk penghidap ekzema, resdung dan juga sebarang alergik.
.
- Membantu menguatkan tulang, gigi dan juga gusi yang sihat.
.
- Meningkatkan sistem imun tubuh badan.
.
.

** OmegaGuard **
- Omega Guard memang terbaik untuk anak-anak. Ia membantu meningkatkan dan mengawal sistem imun di samping menyihatkan peparu.
.
- Khasiat minyak ikan juga dapat membantu memperbaiki keadaan alergik (atau ekzema) dan seterusnya membantu juga sakit asthma.
.
- Omega Guard mengandungi DHA yang merupakan nutrisi utama untuk otak. Justeru ia turut membantu tumbesaran dan perkembangan otak kanak-kanak, meningkatkan upaya ingatan dan pembelajaran.
.
.

** Nutriferon **
- Nutriferon merupakan campuran ekstrak tumbuhan semulajadi dari biji labu, bunga safflower, benih plantago dan kuntuman bunga Japanese Honeysuckle.
.
- Ia terbukti secara klinikal dapat menyokong dan merangsang proses gerak balas imun secara semulajadi badan dan meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi tubuh kita yang akan mengaktifkan sistem imun badan.
.
- Selamat diambil oleh kanak-kanak.
.
.

** Mealshakes **
- Mealshake mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Mealshake mengandungi anti oksidan iaitu vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan juga anti penuaan.
.
- Mealshake mengandungi protein untuk membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ dan darah serta mengandungi vitamin B yang lengkap untuk membina sel-sel darah merah yang sihat.
.
- Mealshake mengandungi fiber atau serat yg memberikan rasa kenyang ketika lapar terutamanya dipagi hari.
.
- Mealshake mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan megnasium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran.
.
Alhamdulillah..sejak ambilan keempat-empat supplemen ini secara konsisten mereka jarang sangat sakit. Malah jika demam sekalipun ia cepat sembuh dan mereka bukan lagi pengunjung tetap hospital.
.
Inginkan supplemen terbaik untuk anak anda pada harga yang terbaik, sila hubungi saya segera ya.


ANa 012.3636441



Tuesday, 20 September 2016

8 Sebab Mengapa Badan Anda Perlukan Detoks.



Sejak kebelakangan ini topik tentang detoks sering dibicarakan. Bagus juga bila ramai yang dah mula aware dengan kesihatan diri. Namun demikian sejauh mana kah amalan dan kekerapan detoks yang diri kita sendiri dah buat.
.
Pengalaman berdetoks saya beberapa bulan yang lalu, berjaya mencatatkan penurunan 2kg selama 2 minggu. Seronok nya saya ketika itu..walaupun mungkin tak sama hasil dengan orang yang lain. Kiranya not bad lah dapat turun juga. Yelah..saya dirumah bz dengan anak-anak. Nak bersenam beria sangat si Anis memang jenis tak reti nak berenggang je..so apa yang saya boleh buat ialah berdetoks sambil berzumba.
.
Buat anda pula yang tak pernah berdetoks, meh saya kongsikan tanda-tanda yang ada pada anda untuk anda perlu mula berdetoks.

  • mudah letih
  • masalah penghadaman seperti sembelit
  • migrain/ sakit kepala yang kerap
  • hormon tidak stabil (cth jerawat yg agak teruk), masalah kesuburan (haid tidak teratur/sukar untuk TTC)
  • kebimbangan, kemurungan, mood swing
  • tidak fokus, sukar tumpukan perhatian, brain fog
  • mempunyai sindrom keletihan kronik, fibromyalgia, penyakit autoimun spt SLE atau kanser.
  • sakit otot atau sendi

Jika anda seperti di atas, maka anda digalakkan untuk detoks keseluruhan badan anda. Sebagai contoh anda boleh mulakan pemakanan sihat bermula dari rumah seperti buah-buahan segar, sayuran dan makanan yang tinggi protein seperti protein haiwan dan tumbuhan untuk membantu menyembuhkan usus dan menguatkan sistem imun anda.
.
Cara yang paling mudah untuk mengelakkan toksin adalah dengan mengikuti langkah mudah ini.
Pilih : 
  • Makanan Berkhasiat ( Buah-buahan, Sayuran dan Makanan Tinggi Protein seperti ESP)
  • Makanan Organik.
  • Supplemen.

Elakkan atau hadkan;
  • Makanan Segera
  • Makanan Bertoksik (cth: gula putih)
  • Makanan yang menyebabkan keradangan (gluten dan tenusu)
  • Makanan yang diubah secara genetik. (cth ;jagung)

Nantikan post saya seterusnya untuk resepi detoks yang mudah dan menyelerakan ya. Boleh refer jadual ini juga untuk memulakan cabaran detoks anda sendiri ya.


Semoga bermanfaat dan selamat berdetoks.

 credit pic to pinterest.





Pengalamanku didalam online business



Assalamualaikum & Selamat Petang semua.
.
Topik saya nk borak kali ini tentang online business.
.
Rasanya dalam friendlist saya ramai sedang berniaga online kan. Tahniah saya ucapkan buat anda kerana berani keluar untuk mencuba sesuatu yg baru.



.
Sama seperti saya dahulu..tertanya-tanya susah ke nak meniaga online. Belum apa-apa dah pikir susah..huhu.
.
Tapi sejak saya join Shaklee dengan bayaran ahli RM69 ini..tak sangka banyak ilmu online yang saya dapat dari rakan-rakan biz dan otai-otai.
.
Syarat pertama nak biz online yang paling utama pada saya..jangan rasa TAKUT atau MALU. Takut diumpat rakan2, malu nk promote, malu nak cerita tentang produk, takut orang tak nak beli dgn kita.
.
Be positive..Jalan Terus. 
.
Tools yang lain perlu ada untuk online pula..handphone, data line, laptop (jika ada).
.
Untuk marketing pula byk dh medium yg ada untuk pasaran seperti FB, IG, Blog, Twitter, WA, Wechat dan sebagainya.
.
Terpulang pada anda untuk pilih medium yg mana ikut kesesuaian anda. Tak tahu..pergi follow Master2 dan Sifu2 bizness yang berjaya. 
.
Saya boleh. Anda pun tentu boleh juga kan.
.
Jangan pening-pening. Jangan berfikiran takkan jadi.
Jalan je terus..InshaAllah lama-lama mahir juga.

Friday, 16 September 2016

Sihat dan aktif bagai juara dengan Shaklee




Sukan Olimpik Rio telah pun melabuh tirainya.
.
Seronok melihat prestasi team Malaysia yang tetap cemerlang disana.
.
Dalam mengikuti berita Olimpik tempohari..terselit juga temuramah pemenang pingat Emas team ski dan snowboarding dari US yang mengucapkan terima kasih kepada Shaklee atas kemenangan mereka tempohari.
.
Dengan ambilan nutrisi dari Shaklee membantu mereka kekal bertenaga dan berstamina hingga berjaya meraih emas didalam genggaman.
.
So uolls out there yg sedang aktif bersukan...yg rajin workout..yg inginkan stamina berterusan bagaikan juara..
Jom dapatkan segera supplemen Shaklee yg terhangat di pasaran.
.
Pm aneng untuk details ya.
.

Ukhwah bersama rakan baruku




Ukhwah terbina tak kira jarak dan usia
.
Begitulah ukhwah kami di dalam keluarga besar Shaklee.
.
Mentor dari susur galur tertinggi..yg sebelum ini hanya dapat saya folo di FB/ grup coaching..sanggup turun dan sama-sama meluangkan masa sharing pengalaman mereka.
.
Seronoknya juga dapat ramai kawan baru. Mereka bukan calang-calang orang juga..but most of them very down to earth.
.
Yang tak sempat bersua muka..yg jauh nun di Sabah/Sarawak..team #ironladylegacy#tsunamishaklee #supermom #abfh sayang korang ketat2.
.
Tak kedekut ilmu
Saling bantu membantu
Sentiasa memberi sokongan dan dorongan..
Terima kasih atas jasa kalian
.
Semoga ukhwah terbina ini berkekalan hingga ke jannah.
.
.

Setiaku bersama Shaklee





Setiaku bersama Shaklee

.
.
5 tahun dah saya guna produk Shaklee
Tak boleh la nak challenge Prof ni yg dah guna selama 47tahun.
.
Dulu memang saya bantai je makan ke..pakai ke apa2 produk kononnya rasa ia menjimatkan.
.
Jimat tapi tak selamat acaner pulak kan.
.
Bila ada kesedaran (baca bila dah xde hempedu)..barulah rasa takut tu datang.
.
Takut sebab selama ni xpernah kesah pun apa yg disumbat dlm badan.
.
Slowly...buat research tentang produk2 kesihatan..saya terpaut dengan Shaklee.
.
Asalnya makan trial set je dulu..terus jatuh cintaa.
.
Dalam masa yg sama seronok dapat berkongsi dengan mereka yang sama-sama ingin mendapatkan kesihatan yg baik.
.
Sharing is caring kan...
Jom kita sama-sama amalkan hidup sihat bersama Shaklee.
.
.
** Ana 012.3636441**

Bila MakNeng dah pening..



Assalamualaikum semua.
Syukur sejuk dan nyaman je hari ni.
Hujan turun lebat sejak subuh tadi di bumi Puchong.
.
Baru dapat bersiaran sekarang lepas tidurkan Anis yang tak sihat.
Jangkit demam dari Nina rasanya.
.
Mak Neng pun baru rasa segar sikit minggu ni.
Bulan ni rasa hormon tingtong skit.
Sekejap kepala pusing..sekejap rasa berpinar..sekjap badan seram sejuk..sekejap selsema.Hmm mcm simptom org 'berisi' jek ni..jeng jeng jeng..hehe.
.
Kalau dilayan kan memang tak jadi kejela jawabnye kan.
Maklumler MakNeng ni WAHM..bila rasa tak sihat risau jadinya. Yolah..kalau mamanya tumbang..siapa pulak nak uruskan anak-anak ni kan. Papanya kene keje.
.
Ni haa..Makneng tepek lagi gambau#supermomcovergirl aritu.Korang sila jangan muntah ek..hihi. Yolahhh MakNeng kan diehardfan SHaklee especially vibix+esp nih. :)
.
Syukur bila MakNeng ada supplemen Shaklee disisi.
.
Terutama si Vivix yang buatkan MakNeng rasa cargasss sepanjang hari.
.
ESP pulak masih jadi pilihan Makneng yang masih susukan Anis.Best betul ANis dapat mengempeng dengan mama hampir 2tahun.
.
VitC Mak Neng amik megadose sebab nak ilangkan rasa pedih tekak sbb demam dan selsema.
.
Ostematrik bantu hilangkan rasa sengal2 badan dan sakit kakiku.
.
GLA pulak bantu stabilkan hormon menstrual ku yg kucar kacir aritu.
.
Nina dan kakak juga tak lupa Omega dan Chew VitC depa. 
Nina kata dia xboleh sakit2 sebab esok dia ada kawad merdeka.
Semangat betul kak nina nih.
.
Pendek kata banyak betul #ShakleeEffect sejak kami sekeluarga consume SHaklee.
.
Bak kata papa 3AS..Mama sihat Keluarga Sejahtera :)

Soya biasa atau Soya Shaklee??



Saya ni memang die hard fan soya.Sejak bila??
Sejak kecil lagi ketika mak suka beli air soya dengan pakcik kat taman perumahan kat Melaka dulu.
.
Tafu fah..tempe..soya panas..soya sejuk..semua tu memang favret.
.
Hinggalah satu masa tiba-tiba perut saya dah tak boleh terima soya. Especially air soya dalam botol/tin. Bila minum je rasa bloated..mual..endingnya muntah.
.
Soya ni memang minuman pilihan bila pergi makan..bila travel.so bila tiba-tiba tak dapat minum soya...rasa macam frust.
.
Sehinggalah saya jumpa ESP. actually masa tu mcm 50-50.takpelah..nekad je minum sbb kawan-kawan kata ESP shaklee ni lain maciamm skit.
.
Lorr..tak sama ke dengan yg jual kat luar?
.
Memang tak sama langsung sebab nya Shaklee nyer soya tak diubah secara genetik. Dan tak dibasuh dengan alkohol (ini byk dilakukan oleh pengeluar produk soya).
.
Amazingly..memang sejak minum ESP dah takde sensasi di perut macam dolu2. Gastrik ku juga sudah say bye-bye.
.
Tanpa disangka..banyak benefit saya dapat darinya.
.
Uollss..rugi tau tak minum ESP.


Promo September Shaklee Bulan Kecantikan



Assalamualaikum & Good Day semua.
.
Yeayyy..Promo September yang dinanti-nanti dah tiba.
.
Vitamin C dan ESP pujaan ramai la yang offer kali ini.
.
Beli 6 percuma 1.
Beli 2 dapat less 5%.
Beli 1..pun dapat less jugak.
.
Untong wooo..
.
To ESP lovers..Vitamin C loverss..lai laii
Grab the offer now.
.
Stay tune for my next post ya..banyak sangat nak ceghita tentang produk favret saya ni.
.
Nak order?? PM/WA Ana segera k.
.
*** Neng Roziana *****
*** 012.3636441 ***

My Happy Family




Terima kasih 3AS.
Terima kasih sayangku Adam Budiman.
Dia lah banyak memberi dorongan dan sokongan kepada saya selama ini.
.
Tolong jagakan anak-anak bila mama pergi ke kelas Shaklee.
Tolong mama COD barang malam-malam.
Tolong bawak mama pergi event coz mama mmg buta jalan.
Tolong jadi POSLAJU mama.
Tolong pinjamkan telinga bila mama mengomel.
Sokong dan beri dorongan bila mama down.
Bagi idea dan cadangan yang terbaik untuk diri dan biznes mama.
.
Terima kasih kerana sentiasa ada disisiku sayang.
.
Doakan mama berjaya dan berusaha gigih lagi dalam my biz..untuk anak-anak, untuk mu, keluarga kita dan masyarakat.
.
Love you always..and forever.

Milk booster pilihanku



Masih segar lagi ingatan saya ketika mula-mula mengenali produk Shaklee 5 tahun yang lalu.
.
Saya mencari milk booster yang sesuai untuk diri saya kerana masa tu saya bercadang nak fully bfeed arina.
.
Perjalanan bfeed dengan Azwa dulu setakat 6bulan sahaja. Yela..anak pertama byk benda tak tau dan nak jadikan panduan. so mmg nekad bila dpt baby no.2 nak prepare sebaiknya agar dia dpt manfaat dengan susu ibu.
.
Teringat kan sahabat saya Zura yang menjual Shaklee ketika itu. Dia cadangkan full Set Menyusu Shaklee.
.
Alhamdulillah...dari stok susu sendu..dah mula penuhi peti ais.Hingga lah terpaksa beli peti ais baru untuk storage susu dia.
.
Arina pula masa tu alah dengan produk susu lembu. Jadi bertambah kuat lah azam nak susu kan dia untuk bantu boost antibodi dia.
.
Untuk diri saya pula, byk perubahan dapat saya rasai. Kulit saya tidak lagi kusam, kurang rasa stress, malah badan rasa lebih bertenaga.
.
Sejak itulah saya mula rasa yakin dengan produk ini. Malah ia mengambil masa 4 tahun untuk saya join ahli kerana saya dah sedar betapa banyaknya benefit yang saya dapat..dan ia bukan sekadar wang semata-mata.
.
Semoga hasrat saya untuk sama-sama membantu anda semua dan mereka diluar sana untuk mengamalkan pemakanan sihat akan terlaksana.
.

Neng Roziana
012.3636441
Shaklee Health & Beauty Advisor

Rahsia kulit flawless


Jika anda pernah ikuti post saya sebelum ini, saya pernah share tentang Sis Ebby yang berjaya menurunkan beratnya lebih dari 10kg selepas mengamalkan detoks Shaklee.




Personally jumpa dia di Program ISS memang nampak beza dengan gambar dia before semasa tengah bambam.

Cuma kata dia kesan dari detoks..mula lah keluar jerawat comel di muka.
.
Ia kesan yang bagus kerana ia menunjukkan badan kita banyak toksin dan pelbagai cara ia dikeluarkan seperti tumbuhnya jerawat.
.
Untuk masalah kulitnya ini dia ikhtiar dengan ESP dan VitC.
.
Alhamdulillah...cepat je jerawat mengecut tanpa meninggalkan kesan-kesan hitam. Malah kulit tampak lebih bercahaya dan bermaya.
.
Inginkan kulit mulus seperti Ebby?
Jom PM saya untuk dapatkan set cantik ini segera.
.
.
Neng Roziana
012.3636441

Never Too Old To Set Another Dream


Pernah seorang kenalan bertanya kepada saya sama ada saya dah kaya belum berniaga Shaklee.
.
Senyum sahaja saya mendengarnya.
Mungkin dia ingat Shaklee ni MLM yang ada banyak kaki taja sana taja sini..tarik orang paksa orang join..lepastu orang atas kaya raya.



.
Tak salah dia fikir begitu kerana di Malaysia ni memang banyak MLM macam ni hingga orang pukul rata semua sama sahaja. Malah saya pun fikir sama macam dia dulu. Yelah..suka dengar cakap orang dari buat research.
.
Jawab saya padanya, join Shaklee hanya RM69.Tak perlu bayar ribu-ribu. Takde pakej gold ke silver ke. Cuma..jika duduk saja tak buat tak dapat apa.Kalau buat..Alhamdulillah memang dapat income berganda-ganda.
.
Di Shaklee..downline pun boleh pintas kedudukan upline tau. Downline pun boleh dapat more income than downline.Unik kan structure MLM Shaklee ni.
.
Itulah antara salah satu cabaran kepada saya untuk educate masyarakat tentang biznes kami ini selain mengajak anda sama-sama amalkan pemakanan dan hidup sihat.
.
Namun ia bukanlah halangan buat saya untuk terus maju kedepan.
Semoga saya terus istiqamah dan berjaya menjadikan impian anda dan saya satu kenyataan.

Risiko Ambil ESP




Rata-rata ibu-ibu yang mengambil ESP untuk penyusuan terpaksa terima risiko ini.

* production susu lebih cepat dan banyak.
* susu lebih pekat dan berkrim.
* bayi tidur lena kerana kekenyangan..makanya ibu pun dapat tidur dgn lena.
* mendapat berat ideal selepas konsisten amalkan ESP
* kurang rasa craving dan makan merapu..kerana minum ESP anda cepat kenyang.
* lebih subur dan bpotensi tggi untuk conceive.
* kulit lebih cerah, gebu dan anjal
* sesuai untuk yang bermasalah gastrik.

Itulah yang saya dapat juga sejak amalkan ESP.
.
Satu tong ESP..banyak manfaat kesihatan yg saya dapat.
.
Rugi tak grab sempena promo sekarang.
.
Moh pm kita cepat.

Neng Roziana
012.3636441
Health Advisor

Saturday, 3 September 2016

Elak gigitan bayi semasa menyusu



Sepanjang perjalanan penyusuan ketiga-tiga puteri ku ini, menyusukan Azwa lah rasa jadi mimpi ngeri sekejap. Bukan sebab masalah takde susu ke apa..sebabnya si kakak dah mula pandai gigit puting mama.


Sakitnya nak oiii. Nak kata dah banyak gigi,,baru je ada seketul dua coz Azwa masa tu baru 5 bulan usianya. Mungkin masa tu Azwa dah start gatal gusi. Mama cek gusi dia memang keras. Dah nampak bayang-bayang gigi dia.Huhu..patutlah!!


Tapi kan kesan nya..cikB saya tu melecet. Bila dah melecet pandai pulak Azwa luahkan balik tak mau nyusu. Tak boleh jadi nih..mama dah berazam nak susukan Azwa selama 2 tahun. (insyaallah).


Sebagai ibu muda, memang lah banyak benda yang saya tak tahu.
So masa tu saya refer kat akak-akak pejabat dan rakan sebaya kalau ada masalah saya uruskan baby.


Antara tips yang saya dapat dari diorang:


Tekapkan muka bayi kearah dada kita

Bila Azwa dah start je nak menggigit, cepat-cepat saya dekatkan muka dia ke arah dalam cikB mama. Buat sekejap je tau,,jangan lama-lama. Sesak napas anak ko nanti tau. Cara macam ni saya buat berulang kali, Agaknya dia dah paham dia terus slow down.


Cari punca kenapa digigit

Sebenarnya kita boleh juga dielak kene gigit. Eh..boleh ke?
Sebab baby kita mungkin tak puas hati coz cikB tak penuh. Dah tu dia masih lapar lagi. Dia geram dia gigit la kita. Sian dia..lapar lagi gamaknya kan. So mommies...cikB tu kalo boleh kasi penuh ya.
Antara yang boleh korang buat untuk lancarkan susu ialah dengan tuam cikB dengan tuala kecil yang dah direndam dengan air suam.


Tengok corak penyusuan anak 

Jika korang tengok corak penyusuan bayi korang mungkin boleh tahu dan agak bila diorang suka menggigit. Macam Azwa dia akan gigit masa dah awal dan akhir menyusu. Kiranya masa tu dia tengah lalai-lalai ayam gitu.Macam nak lepaskan dari mulut..tapi bila tersedar dia masukkan balik puting kita dalam mulut dia. Fuhh macam kena ngap dengan apa je rasanya. Sakit nyer anak oiiii..


Elakkan menjerit

Bila baby kita dok gigit puting tu memang la sakit sampai rasa nak terjerit. Gila kebal kalo tak menjerit. Tapiiii kan kalo korang over jerit dia terperanjat pulak. Sudahnya dia takmo lepas kan pulak. Cubalah korang tahan yer. Kita kan Supermom yang kuat dan gagah..acah-acah Supergirls gitu ek.


Apapun lepas ni mommies, korang kena la alert ya. InshaAllah masalah ni tak lama. Cuma kalau ada yang sampai tahap dah melecet teruk tu korang boleh try sapu cikB dengan Vitamin E. Vitamin E memang elok sangat untuk bantu proses penyembuhan luka.


Cari Vitamin E yang organik ya. Jangan cari yang ada bahan kimia..bahaya pulak kat baby korang nanti.

pssttt: cari saya kalau korang nak Vit E organik tu ya.


Apa pun rintangan dan halangan kita ketika menyusukan anak ni kan, pada saya inilah momen terindah buat kita ketika kita membesarkan mereka.
Semoga mommies semua terus istiqamah dalam your breastfeed journey uolls ya.


~Your Truly~
FB :Neng Roziana
Mak Anak Tiga
ID: 1169505







Thursday, 1 September 2016

Stressnya bila haid berpanjangan


Pernah tak terjadi kat korang haid yang tak teratur?
Sekejap keluar..sekejap tak.
Eh..macam main aci nyorok pulak dia kan.





Saya pernah alaminya dulu..3 tahun yang lalu.
Entah mana silapnya..ia berpanjangan selama 6 bulan.


Kalau uolls nak tau saya tak pernah  ada masalah macam ni. Dari bujang hingga berkahwin..anak pun dah dua orang, still normal je period cycle every month. Saya sendiri pun jadi tertanya-tanya apa puncanya.


Yang tak syok masa awal-awal kena..saya asyik kerap ke toilet untuk tukar pad. Stok pad berbantal-bantal kat umah okay..huhu. Dahler masa tu keje saya selalu kene travel either ke HQ or site office..paling risau kalo 'bocor' tengah jalan. Malu weiii


Disebabkan tak puas hati dengan masalah ni..saya pergi buat appointment dengan doktor pakar.
Doc pertama saya jumpa pakar O&G di Hospital Columbia Puchong.
Debar..takut..Stress..semua ada.
Dah pikir macam-macam dah masa tu. Ntah ada fibroid ke? Cysts ke ?Adeh..sangat negatif betul.


Masuk je bilik doktor dia soh baring dan mula masukkan alatnya di bawah.huhu.
di godek-godek alat yang ada camera tu nak tengok ada ke apa-apa ketumbuhan atau bendasing yang menjadi puncanya. hasilnya..negative. doc tak jumpa apa pun.


Setelah berbincang dgn dia..katanya mungkin saya stress. Stress  hingga hormon jadi kucar kacir. Yup..saya akui masa tu hidup saya bz yang amat. Sibuk dengan projek ofis yang dah hampir deadline..sibuk nak siapkan tesis Master saya masa tu..anak-anak pula kerap jatuh sakit.


Huhu..nampak tak perkaitannya masa tu. Jadinya doktor suruh saya slowdown..keep calm dan amalkan pemakanan sihat agar hormon sy kembali stabil.


Bila dia kata tentang pemakanan & hidup sihat baru la saya teringat..saya makan asal boleh je.
Sibuk dek terkejar hal keje..makan suka hati, Kalau depan mata tu fast food..situla yg saya tuju dulu. Rehat pun saya kurang. Tido? Sehari ada la dalam 5jam je. Mak bz weii..malam2 asyik stay up siapkan drawing dan update Projek keje jer.huhuhu..


Jadinya..saya cuba ikhtiar sendiri rawat diri saya. Bukan saya taknak pergi lagi next folo up dengan specialist tu. Kerana tuntutan kerja masa tu mmg payah nak apply cuti.


Cari punya cari saya jumpa lah ini



Vivix nama nya. Si Tonik ungu yang banyak sunguh khasiatnya. Ramai yang mengalami masalah dalaman sembuh dengan konsisten ambilan Vivix. Jadinya masa tu memang tak pikir panjang..terus saya order sebotol Vivix. Memang tak pikir dah tentang harganya..yang saya tahu saya nak cepat baik.



 


Selain Vivix, saya juga ambil GLA Complex Shaklee. 
GLA  mengandungi gamma-linoleic acid yang bertindak secara aktif dalam mengawal keseimbangan hormon. Selain kawal keseimbangan hormon ia bantu saya kawal 'mood swing'.

Alhamdulillah..habis sebotol GLA dan Vivix, period saya terus jadi normal. Hubungan kami suami isteri juga jadi lebih intim. hihi.


And you know what..diam-diam saya pregnant no.3. Syukurrrr Ya Allah.
Tiga tahun menunggu untuk baby no.3..Allah kurniakan saya Anis Safiya selepas saya diuji dengan masalah period berpanjangan.


Nasihat saya, uolls yang ada masalah seperti saya..jangan dok diam berharap ada keajaiban untuk sembuh. Kita tak tahu kot2 ada masalah serius di sebalik sakit kita tu. Jadinya cepat-cepat la kita ikhtiar sebelum terlambat.



Pertanyaan / Order

Puan boleh terus Whatsapp ke 012.3636441 [Pn.Ana]

Atau

PM Facebook saya di : Neng Roziana